21 sep 2022

Nytt projekt ska stärka småföretag i Överkalix och Arvidsjaurs kommun i Norrbotten

Nytt projekt ska stärka småföretag i Överkalix och Arvidsjaurs kommun i Norrbotten. Många småföretag i Norrbottens glesbygd vill växa. Men bristen på kompetens och digitala verktyg är en flaskhals.  Nu ska Akademi Norr och Umeå universitet tillsammans med Företagarna i Norrbotten, Arvidsjaur kommun och Överkalix kommun hjälpa företag i nämnda kommuner att utvecklas.

Parterna har nu beviljats EU-medel på två miljoner kronor. Detta för att kartlägga kompetensbehov och hitta nya metoder för att hjälpa småföretag i Norrbottens glesbygd att bättre kunna nyttja digitaliseringens möjligheter. 

– Studier om de riktigt små företagens villkor och verklighet visar att den digitalisering som sker ofta riktar in sig på administrativa funktioner och att få mikroföretag väljer att föra in digitala verktyg för att utveckla sina verksamheter och affärer, berättar Mats Johansson, projektledare från Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Projektet är riktat mot företag i norra halvan av Sverige där det bland annat kommer att arrangeras ett antal seminarie- och nätverksaktiviteter på orter runt om i upptagningsområdet. I Åsele, Arvidsjaur och Överkalix ska projektet dessutom testa en platsbaserad digital affärsplattform utvecklad vid Umeå universitet i syfte att främja utvecklingen av och öka kunskapen kring digitaliserade affärer. 

– Digitalisering är något som inget företag kommer undan så det här projektet är mycket viktigt för näringslivet i Överkalix. Att verkligen utgå i från de konkreta behov som företagen har tycker vi som kommun är det allra bästa med projektet, säger Bo Häggroth, näringslivschef Överkalix.

Projektet, som ska avslutas i oktober 2023, finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Företagarna i Norrbotten och Företagarna i Västerbotten. 

För mer information kontakta: 

Mats Johansson 
COO - ProcessIT Innovations Umeå universitet 
Project Coordinator - Department of Computing Science 
mats.johansson@umu.se 
070-58 58 707 

Martin Bergvall 
Verksamhetschef Kommunalförbundet Akademi Norr 
martin.bergvall@akademinorr.se 
Mobil 070-600 33 32 

Lars Lindberg 
Regionchef Företagarna Norrbotten 
lars.lindberg@foretagarna.se 
Mobil 072-55 55 170 

 

Bo Häggroth 
Näringslivskontoret 
bo.haggroth@overkalix.se 
Mobil 070-1153 35 

Publicerad 21 sep 2022 08:29
Senast uppdaterad 21 sep 2022 08:32