30 aug 2022

Näringslivskontoret söker pengar för att ännu bättre kunna stödja företagen i Överkalix

Lokal tillväxt
På våra företagsbesök har många företag sagt att de vill ha mer stöd och hjälp för att söka investeringsstöd från t.ex. Region Norrbotten, Länsstyrelsen Norrbotten och Tillväxtverket Luleå. Nu söker Näringslivskontoret stöd för att kunna att anställa en person som kan hjälpa företag att söka investeringsstöd och att redovisa stödet. Arbetet planeras starta den 1 oktober -22.

Grön omställning
Flera företag har i samband med företagsbesöken ställt frågor om vad kommunen tänker göra för att hjälpa företagen i Överkalix inför den gröna omställningen. Nu har Näringslivskontoret beviljats ett projektstöd till att en anlita en konsult/organisation som under 3-5 månader ska träffa så många som möjligt av företagen i Överkalix. Då får fler företag möjlighet att tala om vad man tycker att kommunen ska göra och satsa på för att företag i Överkalix ska kunna ta del av den gröna omställningen och för att man ska kunna utvecklas och växa. Arbetet planeras att starta 1 oktober -22.

Regionalt Skogscentrum i Överkalix
Årets skogsmässa, Mittpunkt Skog, blev en succé. Nu ska Näringslivskontoret söka pengar till att bygga upp ett Regionalt Skogscentrum i Överkalix så att vi därigenom kan permanenta Mittpunkt Skog. Målet är att Mittpunkt Skog ska kunna genomföras vartannat år i samverkan med Nolia AB. Arbetet planeras att starta 1 januari -23.

Kompetensutvecklingsinsatser för företagare och anställda
1. Under förutsättning att det finns behov av kompetensutveckling bland företag i Överkalix (företagaren och/eller anställda) så kommer Näringslivskontoret att söka pengar för att finansiera utbildningarna. I så fall startar arbetet -22 med en förstudie som kartlägger behoven. Därefter söks pengar till att genomföra utbildningarna under -23. Mer information kommer på mejl.
2. Umeå universitet och Akademi Norr har tillsammans med Företagarna i Norr- och Västerbotten samt pilotkommunerna Åsele, Arvidsjaurs och Överkalix beviljats EU-medel för att kartlägga kompetensbehov och hitta nya metoder för att hjälpa småföretag i glesbygd att bättre kunna nyttja digitaliseringens möjligheter. Projektet kommer att presenteras på företagsmöten: Tisdag den 4 oktober på ett kvällsmöte och onsdag den 5 oktober på ett frukostmöte. Mer information kommer på mejl.

Publicerad 30 aug 2022 01:35
Senast uppdaterad 30 aug 2022 02:05